LeeorWild-SaltAndStone-36-foto-blog-2

Waarom is een minerale zonnebrand gezond en veilig voor je huid en je leefomgeving?

Als het gaat om een gezonde en bewuste keuze in zonnebrand, dan zijn er tegenwoordig veel modewoorden, vooral over welk ingrediënt veilig en gezond is en welke niet. Non-nano-zink oxide is een ‘populaire’ term die vaak terugkomt. Vraag jij je af wat non-nano-zink oxide is en wat het voor je kan betekenen, wij vertellen je graag meer.

Wat is non-nano zink oxide?

Zink oxide is een mineraal en wordt gewonnen uit calamine. Het woord komt van het Latijnse ‘calamina’ dat weer afkomstig is van het Griekse ‘kadmeia’ wat aarde betekent. Calamine poeder of roze klei wordt veelal gebruikt in de farmaceutische en cosmetische industrie. Het verkoelt de huid en stilt de jeuk. De werkzame stoffen in Calamine zijn zink oxide en zinkcarbonaat. Het bevat ook ijzeroxide en dat geeft weer een roze kleur. Zink oxide is dus een prominent en actief ingrediënt in veel minerale zonnebrand. Een actief ingrediënt in zonnebrand betekent dat het daadwerkelijk het werk van bescherming van de huid uitvoert – tegen de schadelijke straling van de zon. En ‘natuurlijk’ is dit een belangrijke functie van een zonnebrand.

Zink oxide is dus een belangrijk, natuurlijk ingrediënt wat een filter legt over de huid. Het beschermt je door weerkaatsing van de zonnestralen. Dit in tegenstelling tot veel chemische filters in zonnebrand die in de huid trekken. Zink oxide heeft geen andere ingrediënten nodig om jou te beschermen in de zon, het kan het prima af in z’n eentje. Dit effect noemen wij ‘broadspectrum’ en zie je veel terugkomen op de verpakking van natuurlijke zonnebrand. Het beschermt jou tegen UVA/UVB straling van de zon. Heel belangrijk om anti-aging (UVA) en burning (UVB) te voorkomen.

Waarom NON-NANO Zink oxide zonnebrand?

Als het erop aan komt dan wil je non-nano zink oxide zonnebrand. Waarom? Een non-nano zink oxide zonnebrand is veilig en effectief voor je huid. En als we het over veilig hebben dan bedoelen wij dat het geen irritaties en beschadigingen achterlaat op je huid en\of wordt opgenomen in je bloedbanen. Er zijn twee types zonnebrand, een minerale en een chemische zonnebrand. Zink oxide valt onder de minerale variant. Een ander actief ingrediënt in minerale zonnebrand is titanium dioxide. Beiden zijn aangewezen door de FDA (het agentschap voor de kwaliteitsbewaking van voedsel, medicijnen en cosmetica in Amerika) als meest veilige filters voor zowel chemische als minerale zonnebrand.

Hormoonverstoorder Oxybenzone

Oxybenzone komt veelvuldig voor in chemische zonnebrand. Het is bewezen dat Oxybenzone een hormoonverstoorder is. Daarnaast geeft het veelal irritaties aan de huid en inmiddels is dit ingrediënt verboden in zonnebrand in landen als Hawaï, de staat Californië, Thailand, Australië en veel eilanden in The Pacific. Oxybenzone is niet alleen schadelijk voor je huid maar net zo erg voor de oceaan en andere wateren. Het is als plastic en blijft aanwezig in het water. Het is daarom dat o.a. The Great Barrier Reef in Australië wordt getroffen door ‘bleaching’. Het wit worden en afsterven van het koraal wat weer verschrikkelijk is voor al het leven in de zee en voor ons Eco-systemen. Onze minerale zonnebrand van Salt & Stone en Little Urchin dragen het certificaat ‘Reef Safe’. Dit betekent dat beiden zonnebrand merken vrij zijn van de chemische stof Oxbenzone en veilig is voor het milieu.

Mineral Sunscreen Spf 30 Salt & Stone
Mineral Sunscreen Spf 30 Little Urchin

Natuurlijke versus biologische zonnebrand er is verschil

Het is goed om even de verschillen te zien tussen natuurlijke versus biologische zonnebrand, want die zijn er! Natuurlijke zonnebrand verwijst meestal naar een minerale zonnebrand omdat ze de actieve ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide bevatten. Organische (organic/biologische) zonnebrand bevatten vaak nog chemische ingrediënten zoals avobenzone en oxybenzone. Chemische zonnebrand biedt een goede bescherming tegen de zon, maar de ingrediënten zijn niet ideaal voor je lichaam of het milieu. Kies dus bij twijfel voor natuurlijke (of minerale) zonnebrand in plaats van een chemische.

Ooh…..en wat die ‘witte waas’ betreft: dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door wat langer door te smeren. Je zult zien dat de waas verdwijnt en wordt opgenomen door de huid. Begin thuis al met smeren van je zonnebrand voor de beste bescherming van de huid tegen de zon. Een zonnebrand beschermd niet direct en heeft 20 minuten nodig om in te werken.

Meer natuurlijke zonnebrand op onze website van de prachtige merken Laouta Griekenland, Little Urchin Australië en Salt & Stone Californië.

Een fijne zomer toegewenst!

Deel dit bericht

Shopping cart

0

No products in the cart.

Return To Shop