Palmboom

Life is better with Palmtrees

Wij hebben een voorliefde voor palmbomen, maar hoe zit het met palmolie?

Het gebruik van Palmolie is omstreden. Tegelijkertijd is het een van de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het zit in onze pindakaas, shampoo, tandpasta, chocolade, chips en in veel ‘beauty’ producten.

Wat is palmolie?

Er is bewerkte en onbewerkte palmolie en hetzelfde geldt voor kokosolie. De onbewerkte versies zijn het puurst en in het bezit van ‘super powers’ die bijdragen aan een gezond en mooi leven. Dan heb je oliepalmen (palmolie) en kokospalmen (kokosolie).

Van origine komen de oliepalmen uit het Zuidwesten van Afrika. Al meer dan 5000 jaar geleden werd de palmolie vrucht gebruikt door de inwoners van Afrika als basisvoedingsmiddel voor gerechten. We hebben het dan over de onbewerkte, ruwe palmvrucht. De palmolie komt uit de vlezige vrucht (pulp) van de oliepalmen. Cold pressed zit de rood/oranje vrucht barstensvol antioxidanten. In de laatste studies wordt palmolie in verband gebracht met veel gunstige effecten op de gezondheid zoals;

  • bescherming van de hersenfunctie
  • verlaging van risicofactoren voor hartziektes
  • toename van vitamine A.

Vitamine A (retinol) kun je op 2 manieren binnenkrijgen. Via voeding zoals; vis, vlees en zuivelproducten of plantaardig door bijvoorbeeld palmolie. Vitamine A is een antioxidant en beschermt je huid tegen schadelijke stoffen die bijvoorbeeld huidveroudering in de hand kunnen werken.

Tocotriënolen in palmolie (een soort van vitamine E) helpen dementie te vertragen, het risico op een beroerte te verlagen en de vorming van hersenletsel te voorkomen. Dit nogmaals volgens de laatste studies.

Sinds de jaren ’90 heeft de teelt van de oliepalmen zich uitgebreid naar Zuidoost Azië, zoals naar Maleisië en Indonesië. Deze twee landen produceren momenteel meer dan 80% van de palmolie ter wereld. Wat ten koste gaat van heel veel flora & fauna en waarbij veel dieren worden verjaagd uit hun natuurlijke habitat. Duurzame en gecertificeerde plantages zijn al in opkomst. Hier wordt gekeken naar de gehele ecologische kring waarbij iedereen profiteert van de voordelen van palmolie.

Bewerkte of geraffineerde palmolie wordt massaal gebruikt voor de consumentenmarkt en zit in bijna al onze dagelijkse producten. De productie is omstreden en de witte palmolie die overblijft uit de rood/oranje vrucht mist alle gezonde stoffen zoals vitamine A, E, Q10.

In het kort;

Geraffineerde palmolie is enorm ongezond. De witte palmolie die overblijft uit de rood/oranje vrucht na massa productie mist alle gezonde stoffen. Biologische palmolie is vrij van pesticiden, ongeraffineerd (niet bewerkt) en de (rode) pulp zit juist boordevol gezonde stoffen die door ‘cold pressing’ gelijk staat aan extra vierge olie. Scheer dus niet alle palmolie over een kam!

Kokosolie

Kokosnoten komen ook uit de familie van de palmbomen (Cocos nucifera. Maar dit is een andere variant dan de oliepalm (Elaeis guineensis). Daar waar de oliepalm vruchten in meerdere trossen bij elkaar hangen aan de boom, de kokosnoot hangt als vrucht alleen in de boom. De witte pulp wordt ‘cold pressed’ bewerkt en daarmee krijg je de pure kokosolie die gezond is en veel voorkomt in ‘natural cosmetics’.

Kokosolie bevat bestanddelen die bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en ontstekingen tegen gaan. Je ziet het frequent terug in natuurlijke huidverzorging zoals; tandpasta, huidolie, natuurlijke zeep- en deodorants. In het lichaam wordt kokosolie direct omgezet door de lever in energie en draagt bij aan een goede balans van de bloedsuikerspiegel. Ook deze variant valt onder de noemer extra – vierge oliën. De kokos palm houdt van een zanderige ondergrond en komt voor in tropische streken over de gehele wereld. De massa productie zoals we die kennen van de oliepalm plantages is hier niet van toepassing.

Kortom; Life is better with Palmtrees!

Meer natural ‘goodies’ voor een gezonde en mooie huid vind je op onze website. GetNatural

Mirjam | owner Get Natural

Deel dit bericht

Shopping cart

0

No products in the cart.

Return To Shop