Dierproefvrij versus vegan & veganistische cosmetica
Vorige week stond ik in een lange rij voor de kassa bij een landelijke drogisterijketen. Het was zaterdagmiddag rond 16.00 uur, de dag voor ‘Moederdag’ en iedereen probeerde op het laatste moment nog snel een cadeautje te scoren. Er werd alle tijd genomen door de jeugdige dames bij de kassa om ieder cadeautje met aandacht, in cellofaan te verpakken om het goedkopere item nog even goed te pimpen. Veel cadeau, voor weinig geld!
Achter mij in de rij, op 1,5 meter afstand stond een jong, verliefd stelletje verveelt het cosmetica schap te bestuderen. Ik luisterde half mee naar hun gesprek toen ik ineens de jongen hardop hoorde zeggen; ‘vegan’ dat zie je nu ook overal! Waarop het meisje antwoordde; ja, dat is DIERPROEFVRIJ!!!
Misverstand de wereld uit!
Heel veel beauty producten claimen ‘groen’ te zijn. Dit met termen als; vegan en dierproefvrij. Laat je echter niet misleiden. Wij leggen even snel de verschillen uit.
In vegan beauty producten worden helemaal geen ingrediënten van zowel levende als dode dieren gebruikt. In vegetarische producten kan nog wel gebruik worden gemaakt van een bijproduct van dieren zoals bijvoorbeeld melk, honing of zijde. De termen; ‘Low in vegan’ of ‘vegan friendly’ zie je dan terug op het etiket. Zo komt de term CERA ALBA regelmatig voor in natuurlijke cosmetica producten. Bijenwas is een natuurlijke stof die door bijen wordt geproduceerd om honingraten van te maken. Het is een natuurlijke vervanger voor de chemische stabilisatoren en emulgators die je in veel cosmetica merken tegenkomt. Cera Alba is vooral efficiënt is verzorgingsproducten met een beschermende functie zoals lippenbalsems, zonnecrèmes, zalven en crèmes. Je komt het ook tegen in ons 100% natuurlijke en minerale zonnebrandcrème van Salt & Stone.

Lanoline is ook een natuurlijk bijproduct wat veelvuldig wordt toegepast in natuurlijke huidverzorging. Niet veel zouden deze naam herkennen als het ingrediënt “wolvet”. Deze wax is een natuurlijke beschermlaag in de wol van het schaap. Lanoline is goed voor je huid, omdat het dezelfde moleculaire structuur heeft als ons eigen talg en daardoor goed wordt opgenomen. Het een beschermend, voedend en herstellend ingrediënt in onze natuurlijke huidverzorging en komt ook voor in onze Kushboo Soaps
Vegetarische producten staan dus niet gelijk aan diervriendelijke producten, bij vegan producten kun je er wel zeker van zijn dat een product 100% vrij is van dierenleed.
Get Natural is 100% Cruelty-free en vegan friendly
Dierproefvrij betekent dat een product niet op dieren is getest. Bedenk je wel dat als je op zoek bent naar dierproefvrije beauty producten, dat het best kan zijn dat een bepaald merk niet op dieren test maar er wel dierlijke ingrediënten in de producten kunnen zitten. Een dierproefvrij product hoeft dus niet te betekenen dat het product helemaal vrij is van dierenleed……..
Dierproeven
Volgens de Cosmeticaverordening mogen sinds 2013 geen cosmetica op de Europese markt verkocht worden, waarvan de ingrediënten vanaf 2013 op dieren zijn getest. In veel landen buiten de EU mogen bedrijven veel cosmeticaproducten verkopen die ingrediënten bevatten die op dieren zijn getest. Veel grote cosmetica merken proberen op dit moment de Chinese markt te bereiken. China eist dat ieder cosmetica merk wordt getest voor toetreding op dieren. Ik hoef jullie niet te vertellen welke commerciële merken hieraan meewerken!
Mirjam Blad